+47 66 90 70 20

HR XX-Damesykler

Hard Rocx XX er en serie terrengsykler utviklet for kvinner. XX-serien tar hensyn til de anatomiske forskjellene mellom kvinner og menn, og er utviklet i samarbeid med NTNU og Anne Thorvaldsen.

Hard Rocx Circo Volante XX

Våre XX-sykler kjennetegnes ved at de har krankarmer, styrestem og seter spesielt tilpasset for damer. Som tidligere år leverer vi modellene med aluminiumsrammer i XX-serien med kortere overrør for å redusere avstanden frem til styret. Ved utviklingen av den nye OX2-rammen lagde vi størrelsene 15’’ (Superleggera XX) og 15,5’’ (Circo Volante XX) spesielt med tanke på kvinnelige syklister. Superleggera XX og Circo Volante XX kan også leveres i 16,5’’ rammestørrelse. Denne rammestørrelsen er identisk for både kvinner og menn, og passer ryttere +/- 170 cm.

Dette er hva Thorvaldsen fant ut:

Anatomisk sett er det er rekke forskjeller på kvinner og menn. Her har hun listet de forskjellene som har vært grunnlaget for utvikingen av syklene:

 • Kvinner har mer plager relatert til rygg, nakke og skuldre enn menn
 • Kvinner er i gjennomsnitt lavere og lettere enn menn
 • Kvinner er svakere enn menn, spesielt i overkroppen
 • Kvinner har bredere hofter og større avstand mellom sitteknutene enn menn

Følgende tilpasninger er gjort på XX-syklene:

 • Mindre rammestørrelser tilpasset kvinner
 • Bredere sadel
 • Gir en mer oppreist sittestilling som avlaster rygg og nakke
 • Bedre oversikt og konttroll
 • Kortere krankarmer
 • Noe kortere avstand mellom styre og sadel

Anne Thorvaldsens historie:

For et par år siden oppdaget jeg at det å sykle i skogen er utrolig morsomt og utfordrende. Etter en stund begynte jeg å bli irritert av å få vondt i ryggen på hver eneste tur. Jeg tok dette opp med flere venninner, og vi fant ut at dette var et velkjent problem.

   • Hvorfor skal kvinner ha vondt i ryggen når de sykler?
   • Hvorfor har ikke kvinner en egen terrengsykkel?
   • Hvordan bør de se ut?
   • Hvordan skiller de seg fra vanlige sykler?
   • Hva er optimal sittestilling for en kvinne på en terrengsykkel?
For å få svar på dette bestemte jeg meg for å bruke mitt siste semester ved NTNU på dette prosjektet. Jeg tok derfor kontakt med Hard Rocx som utvikler sykler i Norge. Et av de mest innlysende punktene er at menn og kvinner har ulik kroppsbygning. Men hovedforskjellen er ikke at et av kjønnene har lengre ben og kortere overkropp, men at kvinner er mindre og lettere. Et annet punkt, som er noe vanskeligere å svelge for oss kvinner, er at vi er betraktelig svakere enn menn, spesielt i overkroppen. I tillegg har vi mer vondt i ryggen, nakken og skuldrene.

Ja, og så er det rumpa da… Mange vegrer seg rett og slett for å sykle fordi de misliker setet. Kvinner har bredere hofter og større avstand mellom sitteknutene. Dette gjør at et sete som er noe bredere enn et vanlig herresete vil passe bedre til en kvinne. I løpet av prosjektet ble et titalls seter testet, målt og refusert før vi fant frem til et alle testerne likte.

For å finne den perfekte sittestillingen og riktig sykkelstørrelse, måtte jeg lage 2 sykler selv. Etter timer med saging, sveising, mekking og montering hadde jeg to sykler klare til testing til en rekke engasjerte testere. Etter testing og samtaler ble de endelige størrelsene bestemt, og testsykkel bestilt fra sykkelfabrikken. Testingen av denne sykkelen viste at den er like lett, rask, og balansert som alle Hard Rocx sykler. I tillegg avlaster man nakke, skuldre og rygg som gjør at man sitter mer komfortabelt, samtidig som man får bedre kontroll og oversikt.

En annen viktig grunn til at jeg valgte å jobbe med terrengsykkel for kvinner, er at terrengsykling har hatt en økende interesse de siste årene, også blant kvinner. Andelen kvinnelige deltagere i Birkebeinerrittet har økt med nesten 60 % de fem siste årene.
Mitt overordnede mål var at alle norske kvinner, uansett fysikk, skal finne en Hard Rocx-terrengsykkel som passer dem og som gir dem en morsom og behagelig sykkelopplevelse. For at alle skal finne en sykkel som passer pris – og utstyrsmessig, produseres sykkelen i tre ulike modeller.

Se våre damemodeller her