+47 66 90 70 20

Team 2014

HR-abax-R-Team

Team 2014

HR Abax Racing Team: fra venstre: Øivind Bjerkseth, Martin Gustavsen, Thomas Engelsgjerd og Greg Saw

Hard Rocx Abax Racing Team

Igjen har vi styrket et allerede dominerende maratonlag. Vårt UCI-lag for 2014 beholder maratonmaskin og gullsanker Greg Saw samt utfordrer Øivind Bjerkseth. I tillegg forsterker vi laget med Thomas Engelsgjerd og Martin Gustavsen, begge høyt meritterte og værst sultne ryttere fra Østfold.

Sponsorer

To teamsykler

Årets teamsykler, Hard Rocx Superleggera Team SL og Circo Volante Team SL, er bygget opp rundt den nydesignede og ekstrem stive karbonrammen OX2. Nytt av året er at teamsyklistene fritt kan velge mellom hjulstørrelsene 29″ og 27,5″, og at enkelte ryttere vil variere mellom de to sykkeltypene.

Nordmann raskest på Hard Rocx

Ingen nordmann har syklet Birkebeinerrittet raskere enn Fredrik Wilmann gjorde i fjor på en Hard Rocx Superleggera Team SL 27,5″, basert på den nye OX2-rammen, med rittiden 2.41.37*.

Dobbeltseier

Hard Rocx Abax Racing Team tok i tillegg en rekke andre seire og topplasseringer, blant annet seier i Helterittet og dobbeltseier i Norefjellrittet.

Team Helium

Helium-laget vårt består av svært erfarne og profilerte ryttere som har kommet opp i høyere aldersklasser. I år går Kjell Karlsen, mangeårig Hard Rocx-rytter og kjent som syklisten som alltid er først over fjellet i Birken, over til dette laget. I tillegg teller laget Thomas Knutsen, Tor-Atle Fuglerud og Glenn Tjernø. Sponsorer for Helium-teamet foruten Hard Rocx er Nordbohus og Leca.

Utviklingsavdeling

Våre teamsyklister er vår viktigste research & development-avdeling. De er aktivt med i utviklingen av våre sykler. Uten teamet ville vi ikke vært i stand til å ligge i front og vinne ritt og tester. Fordi Hard Rocx er en liten sykkelaktør som raskt kan snu oss rundt, klarer vi fra år til år å innarbeide teamrytterens meninger om rammegeometri, komponentvalg, utveksling i drivverk, oppbygning av hjulsett og en rette andre variabler. Dette gjør våre toppsykler til perfekte rittmaskiner. Hard Rocx er stolte av at kunnskapen og teknologien som går inn i teamsyklene, også finner veien inn i rimeligere Hard Rocx-modeller.

Dag-signatur

*Ny trasé. Fredrik Wilmann syklet på en Hard Rocx Superleggera Team 2014-modell, bygget opp rundt den nye OX2-rammen, og ble nummer tre i Birkebeinerrittet med denne tiden i 2013.

Greg Saws sykkelkarriere begynte med jobbpendling Kongsberg-Sandvika. 7 mil. To ganger hver dag. Med syv timers arbeidsdag imellom. – Frihetsfølelsen er det viktigste med sykling for meg, sier australieneren.

 

Sykkel er frihet

Hard Rocx Abax Racing-syklisten Greg Saw har dominert den norske terrengsykkelarenaen de siste årene. De rittene han ikke vinner, får han gjerne sølv eller bronse i. Men mengdetreningen har han trappet ned siden 140-kilometersdagene.

Sluttet å pendle, begynte å vinne

– Pendlingen til Sandvika bød på fine sykkelopplevelser, men ga faktisk ikke optimal trening. Så lange økter så ofte sliter kroppen ned. Og det er veldig lett å gå sukkertom. Uansett hvor mye man spiser er det ikke nok. Jeg begynte å vinne ritt når jeg sluttet å sykkelpendle til jobb, ler han.
Greg Saw flyttet til Norge for en årrekke siden med sin norske kjæreste. Han konkurrerte på elitenivå innen norsk landeveissykling noen år, helt i toppen. I 2007 vant han norgescupen i både gateritt, fellesstart og sammenlagt. I hans siste landeveisritt ble han nr. 2. Etter Edvald Boasson Hagen. Så migrerte han til terrengsykling.

Da tok Saw steget enda et hakk videre. Han vant det meste han stilte opp i, og tok Norgescupen sammenlagt i 2011 og 2012. Familieforpliktelser – som den 37-årige tobarnsfaren tar svært alvorlig – gjorde at han reduserte fokuset litt i 2013 og riktignok vant mange ritt, men ikke cupen sammenlagt. Men for i år er ambisjonen like enkel som den er knallhard: – Jeg vil vinne Norgescupen sammenlagt. Det er jobben min for Hard Rocx, sier han enkelt og greit.

Cape Epic

Men Saws sesong begynner før de fleste andre nordmenns. Han gjorde seg klar til verdens kanskje tøffeste terrengritt, det sørafrikanske åtte dagers etapperittet Cape Epic, når han snakket med Hard Rocx i januar. Mange av verdens toppsyklister bruker dette rittet, der hver etappe tilsvarer et sykkelmaratonritt, som oppkjøring før sesongen. – Naturopplevelsene, den nådeløst høye farten og de mange dagene gjør dette rittet til noe spesielt, sier han. I Norge setter Saw Birkebeinerrittet høyt. – Først og fremst fordi rittet bringer mennesker og ressurser til terrengsykkelsporten, sier han, og fortsetter: – For meg er imidlertid Grenserittet og Farrisrunden kanskje de fineste rittene.

Hvorfor sykling?

Saw er et multitalent med enorm fysisk kapasitet og kunne trolig lyktes i en rekke idretter. Så hvorfor sykling?
– Frihetsfølelsen, svarer han kontant, og fortsetter: – Det å kunne sette seg på sykkelen og ta en tur eller trene hvor man vil, er jo helt fantastisk. Det å slippe ”trening” i en hall på et visst klokkeslett, slippe trener, og slippe å måtte forholde seg til lagkamerater. Slippe dyrt utstyr. Man kan drive med terrengsykling uten at det koster særlig mye, og det er en fordel.

Ikke kostbart?

Vi stusser. – Har ikke du, en av Norges fremste syklister, en stall med svært kostbare sykler? – Nei. Jeg sykler riktignok på en state-of-the-art Hard Rocx 29’er med svært bra utstyr i ritt. Men det er jo jobb. Min private sykkel er ikke spesielt dyr, sier han.

Lett eller praktisk?

– Hva setter du høyest: Lette komponenter eller sikkerhet? – Jeg vil helst ha konkurransesykkelen min så lett som mulig. Men jeg kompromisser aldri på sikkerhet, og researcher hver eneste komponent svært nøye før jeg setter det på sykkelen. Og praktikalitet er også viktig. Utstyret skal kunne mekkes på, sier han.

– Ellers noe nytt i år?

71

– Styrene mine blir bredere og bredere. Nå er jeg oppe i 71 cm. Det er nesten så jeg blir redd i sluttsprint, avslutter Greg Saw, som er kjent for å kjempe hardt for posisjonen sin, leende.

Øivind Bjerkseth konkurrerer på toppnivå i norsk terrengsykling, trener svært mye mengde og har full jobb i sykkelbutikk. Tiden som blir til overs bruker han på sykkelsider på nettet. – Det går mye i sykling ja, sier han.

 

Ung, sykkelgal veteran

25-åringen har syklet for Hard Rocx i 6 år, og er veteran på Hard Rocx-laget tross sin lave alder. Valget av sykkelsamarbeidspartner er bevisst.

De stiveste rammene

– Hard Rocx lager de stiveste karbonrammene. Ikke de aller letteste, men de stiveste. Det er avgjørende for kraftoverføringen, forklarer han.
Han ser frem til å sykle på den nye Oxx 2-rammen Hard Rocx har utviklet for inneværende sesong.
– Jeg hører den skal være veldig bra, sier han.

Solid fremfor lett

Askerværingen er glad i å mekke, og skrur på sin egen rittsykkel både før og etter ritt. – Jeg er interessert i komponenter, og ser etter soliditet fremfor det aller letteste. Jeg slipper å skifte særlig mye deler på teamsykkelen (Circo Volante Team SL, red anm), for den kommer svært godt utstyrt ut av esken. Og det må den være. Vi bruker syklene hardt, sier han.

Bjerkseth tilhører de som trener svært mye snarere enn ”smart”. – Det blir mye mengde, jeg er glad i å sykle. Jeg liker full fart i ritt, jeg trives best i de lengste rittene, og misliker lureløp. Derfor kliner jeg som regel til fra start i ritt. Men så får jeg ofte hammeren også, ler han.

Struts?

Humor er ikke fremmed for den unge veteranen. Bjerkseth er kjent for dyp selvironi, og sendte i vinter ut pressemelding om at strutsen som var observert på Eiksetra (i Finnemarka i Lier) nok bare var ham med dårlig skiteknikk.

Bjerkseths meritter er mange. Han har tatt klasseseier i en rekke ritt de siste årene, og vunnet flere uansett klasse. Han ligger ofte rett bak pallen i store maratonritt. Hans forbløffende kapasitet og allsidighet illustreres av at han i fjor tok sølv i Norefjelltrippelen, sølv i NM i vintertriathlon og dessuten tok mixed-gullet i vintertriathlon-EM. Fjoråret så ham også ta femteplassen i Norgescup maraton sammenlagt.

Laggull vintertriathlon

Hans siste resultat var bronse samt laggull i vintertriathlon på Lygna i januar. I årets sesong har han mål om å vinne Norgescup-ritt. Internasjonale ambisjoner ser han bort fra.
– Jeg har full jobb ved siden av syklingen, og har ikke mål om å bli proffsyklist. Men jeg vil gjerne vinne NM i løpet av karrieren, avslutter han.

20-åringen Thomas Engelsgjerd strør om seg med klasseseire. Hardhausen går ikke av veien for å konkurrere internasjonalt, og har deltatt i både Roc Marathon Monovélo og Andalucia Bike Race.

 

– Er med for å vinne

– Jeg konkurrerer ikke for å delta. Jeg er med for å vinne, sier haldenseren om sine ambisjoner.– Jeg har målsetning om å vinne Grenserittet og NM i min klasse i denne sesongen. De finner sted samme uke. Er jeg i form da, har jeg store forhåpninger, sier han.
Men 20-åringens ambisjoner strekker seg ut av Norge. – På lang sikt ønsker jeg å være en aktør i World Series Marathon, forteller han.

Behersker alle disipliner

Engelsgjerd har, som en del andre dyktige sykkeløstfoldinger, vært en del av Sepura-satsingen. Han har vunnet Norgescupen i maraton for juniorer, har to førsteplasser i sin klasse i Grenserittet, og har en førsteplass fra landeveisklubbmesterskapet.
Best liker han maratonritt, men behersker alle disipliner. – Jeg liker rundbane også, men har valgt å spisse kompetansen inn mot maraton. Innen maratonritt liker jeg de rittene som er mest mulig tekniske, med harde klatringer, tøffe utforbakker og sti innimellom, sier han.

Som Greg?

– Dette høres jo ut som en yngre og norskere utgave av Greg Saw?
– Jeg snakker mye med Greg, vi har en del til felles, og stiller i de samme rittene både internasjonalt og i Norge, bekrefter Engelsgjerd.

Fem timer på snø i minus

Engelsgjerd påstår at han ikke er en mengdetreningsmann, og at han foretrekker kvalitet i treningen fremfor høyt antall mil.
Likevel: Dagen før han intervjues, er han utilgjengelig fordi han er på en fem timers høyoktan langtur. I Norge. I januar. På snø. – Moro å sykle i snø. Det gjør jeg gjerne. Bra trening, sier 20-åringen.
Engelsgjerd er ekstremt opptatt av sykkelutstyret sitt.
– Bruker kun det beste
– Jeg sykler for å vinne, og utstyret skal være det beste som er å få. Topp funksjon, det perfekte kompromiss mellom lett og solid. Det må være solid. Skjørt utstyr holder ikke slik vi bruker syklene, sier mannen som måler 187 cm på strømpelesten og ikke er blant de letteste.

Han trekker frem Hard Rocx’ rammer som svært gode med tanke på sine krav. – Jeg har vært veldig fornøyd med 29’er-rammen fra Hard Rocx til nå, og har store forventninger til Ox 2-rammen, sier han.
– Ingen mekker på mine sykler
– Det er riktig at jeg stiller store krav. Også til skruingen. Ingen mekker på min sykkel utenom meg, sier han. Han har et rikt utstyrt hjemmeverksted, og jobber i tillegg som i sykkelbutikk som sykkelmekaniker på si.
– Noen favorittkomponenter? – Jeg er Shimano-fan. Fox skal sitte foran, og det skal være Kashima coating. Jeg har også fått sans for Smud-sadler. Og har jeg muligheten, bruker jeg titan her og der i komponentvalget, sier han.

Martin Gustavsen har vært aktiv syklist i 15 år – men er nykommer som terrengsyklist på elitenivå. Han gleder seg som en unge til å konkurrere på ny sykkel. – Jeg er bitt av terrengbasillen igjen, sier han.

 

Bitt av basillen – igjen

Fredrikstadværingen Martin Gustavsen inspireres av italiensk sykkelkultur, og brenner av lidenskap og entusiasme for sykkelsporten. – Sykling er det beste jeg vet, forteller han uten noe om og men. Han har i en årrekke konkurrert på NC og NM-nivå innen landevei, og vært teamrytter på flere store team, deriblant sentral på Østfoldssatsingen Sepura.

Gjenoppdaget iveren

I fjor gjenoppdaget han ungdomstidens terrengsykkeliver. 82-modellen kom på sjetteplass i Kongerittet – hans første seriøse terrengsykkelritt på 15 år – og gjorde unna Birkebeinerrittet på 2.50.

Venter på Circo Volante

Da denne teksten ble skrevet, var produksjonsmodellene av Hard Rocx’ nye revolusjonerende Oxx 2-ramme – som danner grunnlaget for Circo Volante Team SL-sykkelen Hard Rocx Abax Racing Team skal sykle på i år – ennå ikke ankommet Norge.
– Jeg ser frem til å sykle på det som er den beste terrengsykkelen nå – en Hard Rocx. Jeg gleder meg til å få prøvd 2014-modellen, jeg kan faktisk nesten ikke vente, sier han, og innrømmer: – Jeg misunner Greg (Saw, lagkameraten, red anm) som har fått en prototype.

Møttes på landeveien

Gustavsen kjenner Greg Saw fra landeveien. Som kjent konkurrerte også Saw på høyt nivå innen landeveissykling før han falt ned på terrengsykling.
– Jeg har stor respekt for Greg, og det blir fint å være i team med ham, sier Gustavsen.

Vondt og mengde

Gustavsen er idrettsypen som liker å ha det vondt, og å trene mye mengde. Og like gjerne på vinteren som på sommeren. – Jeg får trent mindre nå som jeg jobber fullt, men tar meg turer på sykkelcrossen med pigg gjennom vinteren for å holde grunnlaget, forteller han.
Han er kjøresterk og derfor ettertraktet som lagtemposyklist – han har vært med på å sette flere norske lagtemporekorder, og på å vinne en rekke lagtemporitt.
Men aller best liker Martin Gustavsen seg alene i front. Derfor ga han opp eliteplassen sin i siste Grenserittet og startet i stedet i første pulje. Han dro alene gjennom hele rittet og vant puljen.

Målet for sesongen?

– Jeg skal kjøre terreng som aldri før. – Og mer konkret? – Det ville vært moro å komme innen topp ti i de maratonrittene jeg stiller opp i, sier Gustavsen.